Geschiedenis van het bier

Elk persoon die vroeg of laat besluit om bier te brouwen, kent allicht ook de interessante levensweg die de drank al heeft afgelegd. Deze pagina onthult de meest boeiende weetjes in de geschiedenis van bier.

Oeroud product

De eerste pintjes? Die werden gebrouwd in de oudheid, rond 8.000 voor Christus in Palestina. De brouwsels waren het resultaat van gerstbrood dat werd geweekt was in water. Pas tussen 5.000 en 4.800 voor Christus deed de drank zijn intrede op Europese gebieden, met name de Oost-Europese landen en Zuid-Frankrijk.

Middeleeuwen: beter bier dan water!

In het middeleeuwse tijdperk brouwden heel wat mensen hun eigen bier. Dat deden ze thuis omwille van een gebrek aan drinkwater. De verstedelijking bracht commerciële brouwerijen met zich mee, waardoor de bierproductie sneller op gang kwam. Na verloop van tijd had elke stad hun eigen brouwerij – soms zelfs wel meer dan één. Lokaal bier bleef het goedkoopst, aangezien er daarbij geen sprake was van invoerrechten.

geschiedenis bier

Begin van bier in België

Wat iedere bierfanaat wel wil weten: hoe zit dat nu juist met de biergeschiedenis in België? Een ding is zeker: de alleroudste brouwerij van België bestaat nog steeds. Brouwerij Roman zag het levenslicht is 1545 in het Oost-Vlaamse dorp Mater, een deelgemeente van Oudenaarde. Maar de allereerste pilsjes? Dat waren die van Cristal. Alken – de bekende Limburgse brouwerij – lanceerde in 1928 de eerste Cristal biertjes. Een revolutionaire doorbraak, waardoor deze brouwerij aan de basis ligt van de Belgische productie van pils. Toch was het uit de grond stampen van een eigen bierbrouwerij niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. En al zeker niet in ‘die tijd’, want de Eerste Wereldoorlog had enorm veel schade aangericht aan de biersector. Wegens gebrek aan werkkrachten en grondstoffen was het onmogelijk volwaardig bier te produceren. Wereldoorlog Twee maakte hier nog een groter zootje van, totdat er in 1946 slechts 755 brouwerijen waren in België.