Zelf thuis je eigen bier brouwen

Wat zou jij doen als ik je vertelde dat je zelf je eigen bier kan brouwen en dan nog wel in jouw eigen huis? Het is niet moeilijk en helemaal niet duur. Voortaan hoef je voor een glaasje Belgisch genot niet meer naar de stamkroeg om de hoek te trekken!

Bier brouwen als hobby

Steeds meer bierfanaten willen hun eigen bier brouwen. Middels deze activiteit keren ze terug naar de beginjaren van bier. Je weet wel, de traditie om van thuis uit je eigen drankbehoeften te vervullen. Want zoals je misschien hier reeds las, werd bier vroeger vaak genuttigd als vervanging voor zuiver drinkwater. Het brouwen van bier in eigen huis is bij ons ontstaan tussen Wereldoorlog 1 en 2. Men moest het doen met de primitieve middelen waarover men beschikte. Het resultaat? Dat was meestal tafelbier, die van A tot Z werd gemaakt door de huisvrouwen. Hetzij voor een speciale gelegenheid, hetzij om de biertraditie in stand te houden.

zelfbrouwpakket

Zelfbouwpakket voor zelfbrouwpret

Wie dolgraag zijn eigen bier wilt maken, kan dat doen door middel van brouwkitten. Er zijn speciaalzaken die voor elke liefhebber – beginneling of gevorderd brouwer – zelfbrouwpakketten aanbieden om de authentieke tradities weer boven te halen. Groentje in het brouwen van eigen bier? Dan raad ik je aan om met standaard bierpakketten te starten. Deze bevatten bierconcentraten die het complete proces vereenvoudigen. Het enige wat je nog hoeft te doen, is een aantal basis ingrediënten toevoegen en het gistproces starten. Gevorderde brouwers daarentegen, kiezen soms ook voor moutpakketten. Deze pakken bestaan uit alle nodige ingrediënten voor het brouwsel. Denk aan mout, granen, hop, biergist, … Deze basiselementen worden vaak zorgvuldig uitgekozen door gerenommeerde brouwmeesters. Een duidelijke handleiding met overzichtelijke schema’s behoren ook tot de inhoud. Toch bestaan er tussen de twee algemene types pakketjes – beginneling of ervaren bierbrouwer – specifieke onderverdelingen. Zo kan je een gefundeerde keuze maken, op basis van de ingrediënten of tools waarover je reeds beschikt.